hallo

Det digitala konferensrummet

Under 2020 fick digitaliseringen sig ett ordentligt uppsving. Enligt prognosen kommer det att fortsätta att öka och ställa nya krav. Det är därför viktigt att börja se över konferensrummen på kontoret så att de är rätt utrustade. Vilken kamera ska vi ha, syns vi bra? Hur låter det, har vi en bra mikrofon? Hur kopplar vi upp oss? Frågorna kan vara många, i denna artikel ger vi dig rätt verktyg för att fixa ett proffsigt konferensrum, med rätt IT-utrustning.    

Rätt teknik efter rumsstorlek

Innan du börjar leta dig runt i en djungel av kameror, ljud och högtalare kan det vara bra att först titta på hur stora konferensrummen är. Är det ett litet rum som rymmer 1–8 personer eller ett stort rum som 12–20 personer får plats i? Size matters, i alla fall i detta sammanhang. Ett exempel är valet av kamera som väljs för att alla ska kunna synas i bild på ett snyggt och proffsigt sätt.

De små mötesrummen (1–8 personer) brukar vi säga är cirka 3m X 4,5m och att det får plats max 8 personer i dem. Då är det bra med en kamera som har en vidvinkel på 120 grader som gör att alla syns i bild. I de små rummen behövs egentligen inte någon extern mikrofon eller externt ljud utan det kommer ifrån antigen din dator eller mini pc:n. Mini pc:n är den lilla datorn som finns i konferensrummet för att styra mötet, som att tillexempel visa deltagarna på en stor skärm på väggen.

De mellanstora mötesrummen (8–12 personer) brukar vi säga är cirka 4,5m X 6m och att det får plats max 12 personer i dem. I dem är det viktigare att ha mikrofoner så att alla deltagarna hörs och hör vad som sägs. Det ställer också ett annat krav på kamera som också har högtalare för att alla ska synas i bild eftersom rummen är mer avlånga men också för att höra de som är på remote i rummet. Att personerna som sitter längst bak också syns bra. Även i mellanstora mötesrum är det bra att ha en mini pc som mötes kan styras via samt skärmar på väggen så ni kan se de andra deltagarna bra.

De stora mötesrummen (12–20 personer) brukar vi säga är cirka 4,5m X 8,5m och att det får plats max 20 personer. I dessa rum kan det vara bra att ha 2–4 mikrofoner som ligger på olika ställen på bordet för att fång upp alla deltagare utöver kamera med högtalare. Men också som nämnts tidigare kan det vara smidigt att ha en mini pc att styra allt från och det blir mindre antal sladdar också, win win.

Sammanfattningsvis behövs det olika mycket utrusning beroende på vilket rum du ska utrusta. Men kort och gott för att kvalitén ska bli som bäst behövs det bra kameror, mikrofoner och TV-skärmar. Och för smidighetens skull använd en mini pc som styr mötet och sist men absolut inte minst vilken plattform (läs mer nedan) ni använder för att köra mötet via.

Helhetslösning för dina konferensrum

Hos oss på B2B IT-Partner får du en helhetslösning för ditt konferensrum, från förstudie till installation. För att du som kund ska få den bästa och smidigaste lösningen för dig och ditt företag.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Vilken plattform – Teams Rooms

Idag finns det många olika plattformar att välja på för de digitala mötena. De största aktörerna är bland annat Teams, Google Hangout och Zoom. Vi har i denna artikel valt att fokusera på en av dessa jättar, Teams. Varför? Jo, för 8 av 10 kunder väljer Teams som plattform och de har över 115 miljoner dagliga användare. Användarna har goda anledningar till att göra det också för det följer med massa smarta funktioner med plattformen, såsom Teams Rooms.

Vad är då fördelarna med Teams Rooms?

  • Smidigt verktyg för att styra möten i ett konferensrum via en mini pc.
  • Enkelt att byta mellan olika enheter när du är i mötet. Exempel från mobil till konferensrummet.
  • Endast EN sladd (vad sa du sa du?).
  • Whiteboardfunktion, deltagarna ser vad du skriver direkt även när du står framför det.
  • När du bokar mötet bokar du med mötesrummet och allt är klart när du kommer dit, du behöver bara ansluta.

Sammanfattningsvis är fördelen att det är enkelt. Det är så enkelt att du kan gångra det med tre, enkelhet gånger tre. För det finns inte tid till krångel.

Här kan du se de vanligaste Teams Rooms paketen. 

Visst låter det intressant och du vill veta ännu mer?

Kontakta Daniel Lagerström så kommer han att guida dig rätt i djungeln och se till för att du får utrustning och plattform som passar dig och ditt företag.

Kontakta oss

Länk

Checklista

Länk

Fler tips