hallo

Vad är brusreducering?

Det är säkert ett begrepp du har hört ett antal gånger, antingen när du letar efter ett nytt headset eller fått hem det och hittat knappen på sidan av headsetet. Men den stora frågan är väl ändå hur fungerar aktiv brusreducering och vad är det? I denna artikel kommer vi att gå genom detta för att du ska få en bättre bild av det.

Aktiv brusreducering har ökat i popularitet under de senaste åren, men det många inte vet är att det finns olika typer av ANC -lösningar på marknaden.

  • Aktiv Brusreducering
  • Passiv Brusreducering
  • Adaptiv Brusreducering (Smart Sound)

 Adaptiv ANC

Vi börjar med att bena ut vad Adaptive ANC är? Eftersom det är ett vanligt begrepp inom headset och när vi pratar om brusreducering. En adaptiv lösning ska inte förväxlas med att vara ”justerbar”. Det snarare något du kan styra genom att justera ANC-nivåer via inbyggda kontroller i ditt headset. Adaptive ANC ändrar faktiskt automatiskt nivåerna för brusreducering på egen hand, upptäcker förändringar i ljudfrekvensen som kommer till dig som lyssnar och anpassar sig i realtid för bästa möjliga prestanda för att du ska slippa oönskade ljud. Det är svårt att undgå att det är väldigt trendigt med headset som har aktiv brusreducering.

Skillnaden mellan ANC och bullerisolering

Vad är då skillnaden mellan ANC och passiv brusreducering som också kallas bullerisolering? Det är en term som ofta kan förväxlas med aktiv brusreducering. De passiva formerna av brusreducering/isolering arbetar på ett annat sätt genom att de helt enkelt undertrycker externa ljud genom hörlurarnas design. Det gör den i huvudsak om en hörlur håller en bra passform, eller kan skapa en bra tätning, då kan den blockera vissa miljöljud för en mindre påträngande upplevelse när du arbetar.

ANC däremot fungerar ovanpå en passiv/ljudisolerande design. Den använder mikrofoner för att upptäcka frekvensen av ljudet som kommer till dig som lyssnar. Med ett ANC-chippet skapas en inversvåg (dvs. motsatt ljud) för att undertrycka oönskat ljud kommer igenom hörlurarna. Inte alla ANC-headset är lika. Det finns tre varianter på hur hörlurar tenderar att använda ANC-chippet, antingen framåtmatning (mikrofon är utanför öron kåpan), återkoppling (mikrofon är inne i öron kåpan) och hybrid (mikrofoner inifrån och ut). Den hybrida lösningen är den bästa lösningen eftersom den upptäcker ljud från både utsidan och inuti örat för att skapa den mest optimala brusreducerande upplevelsen för dig som använder headsetet.

Vill du veta mer eller ha hjälp att hitta rätt brusreducerande headset för dig?

Kontakta vår specialistsäljare Matts Eliasson så ser han till att du får ett headset som passar just dig med rätt brusreducerande nivå.

Länk

Nyheter

Länk

Event