hallo

Vi är Rädda Barnens vänföretag 2021

Vad innebär det att vara ett vänföretag till Rädda Barnen? Vad går pengarna till? De går bland annat till trygghet, mat, meningsfull fritid och en ny lagstiftning och det är bara några av de saker som ger barn en ljusare framtid.

Trygghet, mat och vatten till barn i Gaza

Efter bombattackerna i maj har Rädda Barnen gjort allt de kan för att skydda och hjälpa barnen. De har gett psykosocialt stöd och fördubblat kapaciteten i deras hjälptelefon så att fler oroliga barn kan ringa och få stöd. Barnfamiljer har fått kontantbidrag till mat. Och de har lagat vattenledningar, levererat vattentankar och delat ut hygienpaket för att barnen ska hålla sig friska. I sommar öppnar de 100 sommarläger för barn som upplevt trauma. Nästa steg är att reparera skolor som har förstörts och se till att undervisningen kommer i gång igen till hösten.

Gratis idrott ger fler barn en meningsfull fritid

Alla vet att barn mår bättre psykiskt av att röra på sig. Därför jobbar Rädda Barnen för att fler barn ska få en meningsfull och aktiv fritid. Deras satsning DOIT har gjort stor skillnad i socioekonomiskt utsatta områden i Malmö, Göteborg och Gävle. Under det senaste året har cirka 3200 barn provat på gratis idrottsaktiviteter i gympasalen direkt efter skoldagens slut.

Sverige har fått en ny lag som skyddar barn!

Under 20 år har Rädda Barnen tålmodigt arbetat för att barn som bevittnar våld i hemmet ska ses som brottsoffer. För att få till en förändring har de envist fortsatt prata med politiker och skrivit debattartiklar. Och nu har det äntligen gett resultat. Den 1 juli instiftas en ny svensk lag – barnfridsbrott. Från och med då är det brottsligt att låta barn bevittna våld i hemmet mot en närstående.

Läkarvård till sjuka barn trots pandemin

I Indien som drabbats hårt av Corona pandemin, åker Rädda Barnen runt till byar och delar ut hygienpaket och matransoner till barnfamiljer som förlorat sin inkomst. De passar också på att titta till sjuka barn som inte får behandling på grund av restriktioner och fattigdom. 5-åriga Kishan i byn Uttar Pradesh led av svår öronvärk och de såg till att han snabbt och säkert fick komma till en specialistläkare i närmsta by.

Sommarlov på hemmaplan i Luleå, Sundsvall och Östersund

I år får fler barn ett sommarlov fyllt av glädje, skratt, äventyr och kompisar. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till lek, vila och fritid. Därför har Rädda Barnen startat verksamheten Summer Vibe på några platser i norra Sverige där barn saknar sommaraktiviteter. Här kan barnen välja bland allt från idrott till pyssel, bokläsning, musik och skapande. Alla aktiviteter är gratis och ledare och personal är utbildade för att skapa en trygg aktivitet för barn.

Och det är bara några av de saker som Rädda Barnen gör för barn och för att de ska få en bättre framtid.