Så fungerar en Container-plattform

En Container-plattform är en applikationsplattform som är både agil och skalbar samt förenklar hantering och drift av applikationer genom en modern paketering. I denna artikel tar vi upp vad en Container-plattform är, hur den fungerar samt vilka affärsfördelar som finns.

Hur fungerar en Container-plattform?

I denna artikel kommer vi att guida dig steg för steg. En container-plattform är en modern plattform som används för att distribuera applikationer på ett modulärt, automatiserat och skalbart sätt. Containrar är en miljö som applikationer kan driftas, manageras och hanteras i utan att användarna av applikationerna störs. Alla applikationer som finns idag kan köras i en Container-plattform och det finns många applikationer som kräver användandet av denna typ av miljö för att de ska fungera. Container-plattformar är framtiden för applikationsdrift och kommer inte att vara ett “good to have” utan ett “must have”.

Kubernetes och Ezmeral övervakar en Container-plattform

Applikationer har ofta många olika funktioner som utförs utan att användaren direkt ser eller märker av dem. I en vanlig applikation (som till exempel körs på din bärbara dator) så körs alla funktioner i samma program. I en applikation som är utvecklad för containrar är istället alla funktioner uppdelade på olika mikrofunktioner som fungerar oberoende av varandra.

Detta bidrar till att utvecklingen av applikationer blir smidigare då du enkelt kan byta ut en liten mikrofunktion eller bugg i en container. Denna flexibilitet gör däremot att det kan bli väldigt många mikrofunktioner so samverkar och bygger en applikation som förenklar och snabbar upp utvecklingen av nya funktioner. För att göra det enklare för IT-avdelningen att övervaka och hantera applikationen så kan du använda ett verktyg som heter Kubernetes. Kubernetes är en hanteringsplattform med öppen källkod som används för att övervaka och hantera en Container-plattform och de olika containrarna. Kubernetes uppgift är att automatisera, skala upp och ner och hantera miljön. För att fånga upp och hantera allt som sker i Kubernetes kluster. Både containrar och Kubernetes är gratisprogramvaror (så kallad open-source-programvara) vilket gör att det inte finns någon support att ringa om något skulle gå fel. Eventuella frågor och problem som kan uppstå måste du lösa på egen hand. Idag finns det dock färdiga plattformar som kan ge dig fullständig support.

HPE:s Ezmeral Runtime Environment är en mjukvaruplattform som kan hantera all support som säkerställer att alla komponenter är testade och fungerar i en helhet i en Kubernetes plattform av containrar. Vi på B2B IT-Partner erbjuder Ezmeral Runtime Environment och vår implementering av HPE:s Ezmeral Runtime Environment har bas i Sverige och all data stannar i det svenska molnet så kallat Persistent Storage. Detta är en färdigpaketerad lösning vi erbjuder våra kunder. Vi finns här som en partner från implementering till drift. Vi erbjuder support och kontakt på både svenska och engelska.

Alla dina mobilappar använder en Container-plattform

De flesta av oss använder appar på vår telefon, till exempel olika sociala medier eller streamingtjänster. När appen i vår telefon kommunicerar med leverantörens servrar i molnet så ligger Kubernetes i bakgrunden och övervakar och ser till så att allt fungerar som det är tänkt. Om till exempel något kraschar eller de behöver göra en uppdatering så kommer vi som användare inte att märka det, eftersom applikationen är uppbyggd av mikrofunktioner. Slutar en container att fungera så installeras helt enkelt en ny. Det finns även inprogrammerade automatiseringar som till exempel kan innebära att om en container är fullt belastad vid 50 användare så installeras en ny container automatiskt för den 51:a användaren. Allt för att göra användningen så smidig som möjligt.

Lagring i det svenska molnet

En Container-plattform möjliggör en integration mellan utveckling (Dev) och drift (Ops) och erbjuder flexibilitet när det gäller var och hur applikationen körs. Data kan lagras på olika platser och applikationer kan skalas upp och ner beroende på hur behov och användning ser ut. Om Kubernetes märker av att du har mycket trafik och användning en lördag kväll, men i övrigt lägre användning så kan kapaciteten automatiskt skalas upp på lördagen med fler containrar. När behovet minskar igen efter lördag kväll tas de containrarna bort igen. Detta sker automatiskt beroende på hur behovet ser ut.

Väljer du en leverantör med bas i Sverige så är en stor fördel att all data lagras i ett svenskt moln. Enligt GDPR samt andra lagar och förordningar är det viktigt att ha kontroll över sin data. Krav kan även finnas kring att data ska lagras lokalt i Sverige.

Fördelar med Container-plattform som tjänst via B2B IT-Partner

1. Skalbart
2. Lagring i det svenska molnet
3. Både mjuk- och hårdvara
4. Smidig utveckling och drift
5. Tidseffektivt
6. Kundnära relation och svensk support
7. Debitering enbart för faktisk användning

En Container-plattform har många fördelar både för stora företag, medelstora och mindre bolag, eftersom det är både skalbart och skräddarsytt efter varje företags unika behov. Debitering sker dessutom enbart för faktisk användning, tack vare den automatiska skalbarheten. En enklare och tydligare prismodell ger bättre kostnadskontroll jämfört med applikationer i det publika molnet.

Läs mer om Container-plattform

Tillsammans med HPE erbjuder vi på B2B IT-Partner våra kunder Ezmeral Runtime Environment, vilket är en färdig Kubernetes-baserad Container-plattform lösning.

Är du intresserad av att läsa mer om Container-plattform som tjänst?

Läs mer om Container-plattform som tjänst

Länk

Fler event

Länk

Nyheter

Vi hjälper er på resan mot en IT som klarar verksamhetens framtida krav.