Ransomware: Så stoppar du ett växande cyberhot
Innan du går på semester vill vi påminna dig om att säkra dig mot hackare – sommaren är trots allt den mest aktiva säsongen för cyberattacker. Under de senaste åren har ransomware-attacker ökat kraftigt, både i antal och i storlek, vilket gör dem till ett av de mest fruktade och svåraste cyberhoten för företag idag. Ett av de senaste offren under sommarmånaderna är Ticketmaster (Källa: Computer Sweden), där användares personuppgifter och betalningsuppgifter blivit bestulna.
Men vad är en ransomware-attack egentligen, vilka är konsekvenserna och vad kan du göra för att undvika att det sker? Vi förklarar hur ransomware går till och ger dig tips på hur du bäst säkrar dina filer och applikationer.
Vad är ransomware?
Ransomware är en typ av cyberattack som krypterar filer på en användares dator, företagets servrar eller nätverk, vilket gör dem helt otillgängliga. Attacken sker genom att infiltrera ett system med skadlig programvara via länkar i e-postmeddelanden, nedladdning av komprometterade filer eller via säkerhetsbrister i din mjukvara. För att få tillbaka tillgången till ens filer eller uppgifter kräver hackaren en lösen.
Vad händer om ditt företag är med om en attack?
Om ditt företag är med om en ransomware-attack kan flera allvarliga konsekvenser uppstå:
Permanent dataförlust
Om ditt företaget är med om en cyberattack och inte har tillgång till uppdaterade säkerhetskopior kan det resultera i permanent förlust av viktig data, affärsdokument och kundinformation, som även hamnar i fel händer.
Förlängda driftstopp med ekonomiska konsekvenser
Ransomware-attacker kan leda till omfattande driftstopp. Om företaget inte betalar lösensumman kan det ta betydande tid att återställa system och data, särskilt om de behöver återskapas från äldre säkerhetskopior eller byggas om från grunden. Detta kan innebära förlorade intäkter och minskad produktivitet.
Skador på varumärket
Att inte kunna hantera en ransomware-attack effektivt kan även skada ditt rykte och varumärke. Kunder och affärspartners kan tappa förtroendet för dig och ditt företags förmåga att skydda känslig information, vilket kan leda till förlorade affärsmöjligheter och minskad kundlojalitet.
Höga återställningskostnader
Att återställa system och data kan också innebära höga kostnader. Du kan behöva lägga stora kostnader för att återställa verksamheten till det normala. Dessa kostnader kan ofta vara högre än lösensumman som begärs.
Hur skyddar du dig mot ransomware?
- Utbildning: Utbilda dina anställda och användare om riskerna med ransomware, till exempel hur man känner igen phishing-försök och skadliga länkar.
- Backup: För att minimera risken för dataförlust vid en cyberattack är det viktigt att regelbundet säkerhetskopiera dina filer och lagra skrivskyddade säkerhetskopiorna offline eller i en säker molntjänst.
- Uppdatera mjukvara: Håll all programvara, inklusive operativsystem och applikationer, uppdaterade för att täppa till säkerhetsbrister som kan utnyttjas av ransomware.
- Antivirusprogram och brandväggar: Använd pålitliga antivirusprogram och brandväggar som upptäcker och blockerar skadlig programvara innan den kan orsaka någon skada.
- Segmentera nätverket: Genom att segmentera nätverket kan man begränsa spridningen av ransomware inom organisationen om en del av nätverket blir infekterad.
- Proaktivt säkerhetsarbete och incidenthantering: Med en 24/7-bemannad Security Operations Center som tjänst som analyserar, upptäcker och neutraliserar säkerhetshot i realtid, minimerar du risken för ransomware-attacker.
Vi hjälper dig med IT-säkerhet
I samarbete med Arctic Wolf erbjuder vi SOC-tjänst. Tillsammans hjälper vi dig med riskbedömning av din IT-miljö och implementation av vår SOC-tjänst som upptäcker och försvarar dig innan cyberhoten kan ske, dygnet runt, året om.
Behöver du råd eller hjälp med att säkra din verksamhet mot cyberattacker? Kontakta Henrik Åhl så hjälper han dig vidare.
Senaste kommentarer