Nordomatics resa mot Datacenter on Demand

Företagsbeskrivning

Redan sedan starten 1967 har Nordomatic levererat fabrikatsoberoende automationslösningar åt fastighetsmarknaden.

Idag är Nordomatic Nordens största oberoende entreprenör när det gäller IT-säker access och förädling av fastigheter inom Smart Buildings – konceptet. Nordomatic erbjuder kostnadseffektiv integrering av smarta applikationer såsom till exempel app:ar för Supervisory control, Managed BMS, energioptimering samt occupancy-, indoor health- och social distancing – app:ar.

2020 hjälpte Nordomatics energioptimerade system sina kunder att minska sina utsläpp av CO2 med 69,000 ton.
Nordomatic har dryga 450 anställda på kontor i Sverige, Norge och Danmark. Partners och levererade Smart Buildings – system finns över fyra kontinenter.

Utmaning

Fastighetsautomation är en ganska traditionell och konservativ bransch som ligger en bit efter många traditionella IT-lösningar, framför allt med acceptans på att data ligger på molnet. När Nordomatic började leverera sina egna system 2005 på allvar, så byggde de sin egen serverpark i Stockholm.
De märke relativt snabbt att det var tufft att driva serveranläggningar i egen regi på det sättet som de önskade, både hårdvarumässigt och plattformsmässigt. Det var i och med den utmaningen som samarbetet mellan Nordomatic och B2B IT-Partner började eftersom Nordomatic behövde expertis inom server- och molntjänst-drift.

B2B IT-Partner började ta över och drifta Nordomatics hostade miljö och Nordomatic fortsatte att utveckla Smarta applikationer för fastigheter som de är proffs på.

Under årens gång har väldigt mycket hänt kring kravställning från Nordomatics kunder och därmed i sin tur på B2B IT-Partner. Dessutom har Nordomatic tillsammans med B2B IT-Partner gjort resan från klassisk hostning av hårdvaruservrar till virtualisering där de nu använder B2B IT-Partners Datacenter on Demand-tjänster. Datacenter on Demand är en flexibel molnplattform för att snabba kunna skala upp eller ner för att kunna möta efterfrågan. Fastighetsautomation är en 24/7 verksamhet som kräver hög tillgänglighet till system och applikationer.

”B2B IT-Partner har vuxit med oss, vuxit i uppdragen och hela tiden lyckats höja sin egen kvalitet och tjänsteutbud och nu med sin ISO27001-certifierade serverhall så har B2B IT-Partner steppat upp även där. Vi har växt ganska bra tillsammans på den här resan som vi haft med våra kunder och där har B2B IT-Partner varit en bra leverantör.”

Joachim Bähr, Business Developer – Cloud solutions, Nordomatic

Lösning

Det var en lösning som diskuterades fram tillsammans. Nordomatic kom med sin kravbild och berättade om sina molnapplikationer som de levererar till sina kunder. B2B IT-Partner började internt att leta fram rätt lösning till Nordomatic för att sedan presentera det som de egentligen behövde.

Nordomatic justerar varje månad sitt behov av utrymme och betalar därmed endast för nyttjad kapacitet. Det finns också ett högt tillgänglighetskrav, uppemot 99,9% dygnet runt från flera av Nordomatics kunder på B2B IT-Partners plattform.

Hur ser Datacenter on Demand ut idag?

Idag finns det en helt annan kravbild med skyldigheter och rättigheter med SLA-avtal, uptimes-krav från Nordomatics kunder och straffavgifter om systemet inte är tillgängligt. Nordomatic kan dessutom själva reglera kapaciteten på servern, om de behöver mer eller mindre, utan assistans från B2B IT-Partner. Det gör att det går snabbt att växla upp, vilket är det enda hållet Nordomatic kört på hittills.

”Tekniskt sätt vad det gäller IT är B2B IT-Partner en proffsig leverantör. Den tekniska kravställning som finns kommer fler gånger från B2B IT-Partner själva än från oss. Vi får mycket stöd och förslag på förbättringar samt i rena projektrelaterade ärenden mot våra kunder så har B2B IT-Partner varit bra även i ett dessa samarbeten.”

Joachim Bähr, Business Developer – Cloud solutions, Nordomatic

B2B Datacenter On Demand levererar en skalbar och säker infrastruktur som tjänst, enligt Nordomatics höga krav. Plattformen ägs av B2B IT-Partner och driftas av deras erfarna tekniker och för svenska kunder så stannar all data Sverige. Plattformen har hög redundans, säkerhet och flexibilitet med gott om utrymme för Nordomatic att växa i – utan stora ingrepp eller investeringar. Betalningsmodellen är konsumtionsbaserad så Nordomatic betalar bara för nyttjad kapacitet per månad.

Utöver plattformen så tillhandahåller B2B IT-Partner drifttjänster på servrar och övrig infrastruktur. Samt så agerar B2B IT-Partner bollplank, rådgivare och projektledare i förändringsarbete med sina seniora konsulter.

Resultat

En viktig del var att B2B IT-partner kunde erbjuda serverlösning i Sverige eftersom flera av Nordomatics svenska kunder har det kravet. Utöver det har den funktionsmässigt hög funktion, uptime och bra marginal för Nordomatic att växa ytterligare. Leveransen av Nordomatics applikationer fungerar väl från B2B Datacenter On Demand och förändring sker löpande.

Målbilden nåddes men den har också varit flytande under årens gång. Nordomatic har höjt ribban sakta men säkert hela tiden och där har B2B IT-Partner kunnat leverera för att Nordomatic ska få det bästa resultatet av Datacenter on Demand hela tiden.

Vi hjälper er på resan mot en IT som klarar verksamhetens framtida krav.