hallo

Nästa generations trådlösa nätverk – Wi-Fi 6

Låt oss presentera nästa generations trådlösa nätverk- Wi-Fi 6!

Den som designar, uppdaterar eller driftar ett nätverk idag behöver tänka på att komplexiteten och kraven på prestanda ökar i snabbare takt än någonsin. Därför är det smart att satsa på den nya Wi-Fi 6-standarden, med fyra gånger högre överföringshastighet än idag (hela 10 Gb/s), möjlighet till mångdubbelt fler samtidiga användare och stöd för framtidens alla molnbaserade tjänster och teknologier, som 5G, IoT, VR och AI.

Webinar tillsammans med HPE Aruba

Se gärna vår inspelning från vårt senaste webinar med vår partner HPE Aruba kring just Wi-Fi 6.

Vad är Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 är den senaste standarden för trådlösa nätverk, WLAN, som nu är etablerad på marknaden och kommer som standard i fler och fler produkter som kopplar upp sig, från mobiler och datorer till kameror och IOT-produkter. Wi-Fi 6 lanserades hos de stora tillverkarna under 2019 men det är först nu under 2020 vi ser den breda utrullningen av datorer med stöd för standarden.
Tidigare har standarden kallats för 802.11b, 802.11g, 802.11n och senaste 802.11ac för att nämna några. I och med namnändringen till Wi-Fi 6 så döps även dessa tidigare standarder om till Wi-Fi 5, 4 osv.
Det har skett mycket utveckling mellan de tidigare standarderna till dagens Wi-Fi 6, framförallt inom hastighet, antal användare och säkerhet.

Skillnader mot tidigare standarder:
• Högre hastighet
• Bättre räckvidd
• Högre densitet av klienter
• Starkare säkerhet

Högre hastighet, även till fler enheter samtidigt

Den teoretiska hastigheten för Wi-Fi 6 är 11 Gbit/s i både 2,4 GHz, 5 GHz och i vissa fall 6 GHz-bandet.
Det finns, som alltid kring trådlösa nätverk, flera om och men för att nå topphastigheter mellan din router eller accesspunkt och din klient men ökningen är stort jämfört med ca 1Gbit/s för Wi-Fi 5.
Med Wi-Fi 6 har antalet dataströmmar höjts till totalt 8 dataströmmar jämfört med tidigare 3 och 4, vilket möjliggör högre hastigheter till fler enheter samtidigt och högre topphastigheter till enskilda enheter.

Multi-user MIMO

MU-MIMO, Multiple Users, Multiple Input, Multiple Output har funnits som en funktion sedan tidigare standarden Wi-Fi 5. Funktionen, som kräver stöd i både router/accesspunkt och i klienten, möjliggjorde simultan kommunikation mellan router/AP och upp till fyra klienter samtidigt. Det möjliggör att routern/AP:n kan kommunicera med långsamma klienter utan att den drar ned hastigheten för de snabbare klienterna. Med Wi-Fi 6 har MU-MIMO-funktionen uppgraderats från tidigare maximalt fyra enheter till 16 enheter.

Säkerhet

Den tidigare krypterings-standarden WPA2 är på väg att bytas ut mot WPA3 och kommer på sikt bli del av standarden på nya WiFi 6-certifierade produkter.

WPA3 lägger till nya funktioner för att förenkla Wi-Fi-säkerheten, möjliggör mer robust autentisering, levererar högre krypteringsstyrka och upprätthåller samtidigt smidigheten hos verksamhetskritiska nätverk.
Eftersom Wi-Fi-nät skiljer sig åt i användningsändamål och säkerhetsbehov, innehåller WPA3 ytterligare funktioner specifikt för personliga nätverk och företagsnätverk. Användare av WPA3-Personal får ökade skydd från gissningsförsök, medan WPA3-Enterprise-användare nu kan dra nytta av högre säkerhetsprotokoll för känsliga nätverk.

Kompatibilitet

Precis som vid tidigare generationsskiften av Wi-Fi så behöver alla enheter som vill dra nytta av förbättringarna ha hårdvara certifierad för Wi-Fi 6. Mobiltelefon-tillverkarna är som i regel tidigt ute och i både iPhone 11 och Samsung S10 och S20 kommer med standarden, samt datorer som släpps från de stora tillverkarna under 2020 har oftast Wi-Fi 6.

Tekniken är såklart också bakåtkompatibel. Era enheter som inte stödjer Wi-Fi 6 kommer ändå gå att koppla upp mot en ny Wi-Fi 6-router/accesspunkter, men ni får inte fördelarna med högre hastighet, bättre batteritid och allting annat som Wi-Fi 6 erbjuder.

 

Event

 

Nyheter