hallo

Förebild inom IT – Petra Jungmyren

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen i mars 2023!
Vi kommer under två veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Femte förebilden ut är Petra Jungmyren som är Manager Sales Support & Logistics på B2B IT-Partner.

Vem är du?
– Som person uppfattas jag ofta som positiv, rättvis och resultatfokuserad. Dessa egenskaper har jag även som grund i mitt ledarskap. Jag drivs starkt av att utveckla och vara en möjliggörare för att bygga välmående, proaktiva och framgångsrika team och avdelningar kopplat till företagets mål. Sedan 9 månader tillbaka jobbar jag på B2B IT-Partner som Manager Sales Support & Logistics.

På fritiden följer jag med spänning mina tjejers fotbollslag. Jag uppskattar god mat och att umgås med familj och vänner. Naturligtvis ser jag också fram emot att resa igen. I övrigt hittar du mig ofta i Åre både sommar och vinter för att åka skidor eller bara njuta av lugnet och fjällnaturen. Då jag tycker om att uppleva nya saker gjorde jag förra säsongen min första mil i längdspåret. Svårt men jätteroligt! Det lär bli många fler mil i spåret framöver.

Berätta din yrkeshistoria
– Jag startade min karriär inom IT och återförsäljarledet på 90-talet. Det har varit en fantastisk resa som givit mig spännande möjligheter till många olika roller och uppdrag främst inom sälj och projektledning. De senaste 15 åren har jag arbetat i olika ledande befattningar där jag även varit aktiv i ledningsgrupper.

Ett av mina mest spännande uppdrag gjorde jag dock utanför IT-branschen där jag på Nokian Tyres fick uppdraget att transformera en reaktiv kundtjänst till en proaktiv innesäljavdelning. Arbetet sträckte sig över allt från systemstöd/webb, processer, kompetensutveckling och organisation.

Att sträva efter att vara en bra ledare och chef är något jag ständigt fokuserar på. Mycket kommer med erfarenhet och medvetet reflekterande. Jag har själv kompletterat med att läsa en HR-chefsutbildning på FEI vilket har adderat ytterligare en dimension till mitt ledarskap och det dagliga arbetet.

Varför IT-branschen?
– IT-branschen har alltid präglats av snabb utveckling och ständig förändring vilket är både spännande och utmanande på samma gång. Det ställer i sin tur stora krav på organisation och processer vilket givit mig chansen att arbeta med utvecklingen av avdelningar och team och inte minst mig själv.

Din största utmaning i karriären
– När jag blev chef för första gången utan chefserfarenhet över ett team på ca 20 personer. Det var under en tid då bolaget visade röda siffror och fokus låg enbart på resultat, ett ganska hårt klimat helt enkelt. Jag gjorde vad jag då trodde var det rätta men inser idag att jag kanske inte var en så bra chef. I alla fall inte för hela teamet. Jag är tacksam över insikten och att jag lärt mig av den erfarenheten. För idag är det jag verkligen brinner för att driva och utveckla välmående team.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Vad är din största drivkraft?
– Helt klart att arbeta med att utveckla grupper både på team och individnivå.

Vilken låt sätter du på för att bli pepp/kreativ/fokuserad/glad?
– Just nu lyssnar jag gärna på Elton Johns remix med Dua Lipas Cold Heart men det som får mig att bokstavligen sjunga ut är ändå 80 och 90-tals musik, alla genrer, det gör mig extra peppad. Helst i bilen utan medpassagerare 😉

Dina bästa tips för att lyckas
– Var dig själv och våga utmana dig! När det känns tungt eller tufft försök alltid hitta det positiva – för det finns alltid något positivt att plocka fram i alla situationer. Glöm inte att det är genom utmaningar du lär dig mest!

Vem är din förebild?
– Det finns många förebilder men vill slå ett slag för Mel Robbins och hennes bok 5-sekundersregeln som givit mig enkla, otroligt bra och konkreta tips hur du kan förändra och ta ansvar för din egen utveckling både i arbetet och det privata.

Vem vill du skicka extra pepp till?
– Min extra pepp går till mina två tonårstjejer som snart är på väg in i vuxenlivet – tro på er själva, ta för er och glöm inte att ha roligt. Omge er med vänner och människor som ger er energi och glädje!

Läs om fler förebilder här:

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips