hallo

Förebild inom IT – Julia Wallin

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT på webben istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen nästa år!

Vi kommer under några veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Först ut är Julia Wallin, IT supporttekniker på KGK.

Vem är du?
Julia heter jag, 27 år, och kommer ursprungligen från ett litet samhälle i södra Lappland. Hösten 2016 flyttade jag ner till Stockholm just för att jag fått mitt första jobb inom IT.

Berätta din yrkeshistoria
Jag kom in på ett konsultbolag, Wise IT, och hade mitt första uppdrag på KG Knutsson AB i Sollentuna där jag jobbade som supporttekniker på den interna IT-avdelningen. Där lärde jag mig massor om IT infrastruktur och fick ta till mina kreativa och problemlösande sidor i arbetet. Efter ett halvår valde jag att bli överrekryterad till KGK och fortsatte min anställning där.

Jag har även läst kurser parallellt inom nätverk, IT-säkerhet, programmering, förvaltningsstyrning och projektledning för att bredda mig både tekniskt men även inom gränslandet mellan IT och verksamhet.

Varför IT-branschen?
Jag har alltid haft ett tekniskt intresse men kanske inte riktigt varit medveten om det. Men när jag fick min första dator så började jag skruva samt manipulera och testa saker i mjukvara och applikationer och kunde sitta med detta i timmar. Därefter kände jag att jag ville jobba med datorer och problemlösning.

IT-branschen är också i ständig förändring. Stora bolag som Amazon och Microsoft ställer krav på att vi hänger med i deras förändringsresa men även verksamheten får nya behov och krav som IT behöver möta. Det gör att man under sin karriär hela tiden behöver vara uppdaterad och lära sig nya saker – något som jag stimuleras av. Jag vill inte ha ett facit med punkter att gå efter varje dag för hur jag ska lösa saker och hur jag ska arbeta, jag gillar förändring och att vara kreativ och känner att IT-branschen är helt rätt ställe då.

Din största utmaning i karriären?
Att förstå att man kan älska sitt jobb men att privatlivet ska älskas lika mycket också och att det är lika viktigt. Min roll och arbetsuppgifter – hur jag lyckas och inte med dessa, definierar inte vem jag är eller mitt värde. Det är något jag i perioder får påminna mig själv om.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Gör dig taggad, och nu kör vi anamma?
Stark teamkänsla, tydliga mål – både som jag sätter på mig själv men även i gruppen jag arbetar i och att ta mig ann obekväma utmaningar och uppgifter jag inte kan eller ha utfört förut – det är så jag får en kick och även gör att jag kan känna mig stolt sen.

Vilken låt sätter du på för att bli pepp/kreativ/fokuserad/glad?
NONONO – Pumpin Blood

Får så bra feeling av denna låt. Även när jag är superdupernervös så brukar jag MAXA volymen i lurarna innan och lyssna på denna så tar det liksom över och ger mig massa pepp.

Dina bästa tips för att lyckas?
Vara tydlig med vad du vill mot dem som kan hjälpa dig att öka förutsättningarna till att nå dit. Leta reda på någon som gjort samma resa och lista ut hur den tog sig dit. Skaffa en mentor på LinkedIn som kan stötta dig och hjälpa dig med tips och svar.

Kom ihåg också att du ska ha kul och må bra på vägen, slutmålet är inte allt, det går ofta lång tid innan man når fram så resan dit är minst lika viktig.

Vem är din förebild?
Caroline Liden, en gammal kollega till mig som idag är anställd konsult hos Sogeti. Hon har gjort en karriärsresa som jag också strävar mot att göra och jag känner att det går att ta till sig saker från henne. Jag gillar att ha förebilder som jag kan lära av och har nära till, det känns lättare då och att jag får ut något av det istället för att beundra någon på långt avstånd.

För inspiration och motivation skulle jag säga Alexander Pärleros – hans podd och inlägg är riktigt inspirerande och de har gjort mig mer reflekterande!

Vem vill du skicka extra pepp till?
Sjukpersonal och de ensamma äldre. Snart kommer vi ha gått segrande ur denna pandemi! Bara ett litet tag kvar nu innan vi förhoppningsvis är i mål.

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips