Förebild inom IT – Heidi Kubin

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen i mars 2023!
Vi kommer under två veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Sjätte och sista förebilden ut är Heidi Kubin som är Head of Core Development på Nasdaq.

Vem är du?
– Jag är en driven, målinriktad person som gillar utmaningar där jag verkligen får tänka till och hitta olika lösningar och vägar att komma framåt på. Jag triggas av om det är något som ska lagas eller fixas. Om du ska anställa mig ska du säga att något är sönder eller berätta om problemen som finns, jag vill inte höra att allt fungerar bra, då är jag inte intresserad.

Utöver det bor jag i Sollentuna tillsammans med min familj och vi har precis skaffat oss en liten valp. På min fritid är jag gärna ute i skogen eller på olika utomhusaktiviteter tillsammans med familjen.

Berätta din yrkeshistoria
– När jag var yngre hade jag inte alls tänkt mig att jobba inom IT utan jag skulle ha ett konstnärligt jobb såsom fotograf, serietecknare eller animatör. Men jag ändrade mig och började jobba med min hobby som är teknik och IT i stället, och den resan började 1998 på Ericsson Data där jag fick jobba med många olika delar såsom när den mänskliga faktorn möter tekniken samt digitalisera processer.

Efter några år började jag arbeta inom Spelbranschen och 2008 fick jag erbjudandet att bli Technical development Manager på Unibet/Kindred. Uppdraget var att starta upp en helt ny enhet som var över 50 personer när jag gick vidare mot nya utmaningar. Under de 10 åren jag arbetade där har vi tillsammans åstadkommit fantastiska saker som varit en stor del till Unibets/Kindreds tillväxtresa. Efter 10 år började de klia lite i fingrarna på mig för jag utmanades inte lika mycket och hade lärt mig allt. Då var det dags att ta sig vidare och då började jag på SkinCity för att driva E-handel. Jag hade egentligen inte tänkt sluta där efter bara ett år men jag fick ett erbjudande och utmaning jag inte kunde tacka nej till. Sedan 2018 har jag arbetat på Nasdaq där jag har äran att arbeta med en riktigt superteam – Core Services. Jag verkligen stormtrivs och har ett fantastiskt team som jag jobbar med och med utmanade arbetsuppgifter som gör att jag utvecklas varje dag.

Varför IT-branschen?
– Jag har nog aldrig tänkt att jag valt IT-branschen på det sättet. Jag har alltid sett det som att jag jobbar med människor och tekniken har varit mitt verktyg för att förbättra situationen. För mig har det varit ett roligt sätt att arbeta på, att få lösa kluriga problem. Det är kul för jag får använda massa fantasi och allt går att lösa på ett mycket roligare sätt. Det finns många parametrar att väga in i de problem som ska lösas och det är intressant att klura ut just vad som är den bästa lösningen.

Din största utmaning i karriären
– När jag står inför ett vägval i min karriär och ska våga bestämma mig om jag ska släppa taget om det jag var bra på. Som att gå från en roll till annan eller en ny bransch och helt plötsligt gå från expert till novis. Många kanske hade backat där för att det är läskigt att ge sig ut i det okända men jag har alltid pushat mig själv att våga säga ja istället för att säga nej först. Alla är vi nybörjare i början och det är viktigt att ge det tid för att utvecklas inom sin nya utmaning och bli stark i även den.

Kort och gott våga stå på dig för att hela tiden komma framåt i ditt yrkesliv.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Vad är din största drivkraft?
– Det som motiverar mig mest är att få vara kreativ och vara med att bygga en produktiv grupp och ett lönsamt företag. Ibland kan det vara väldigt utmanande, det kan finnas för lite tid, resurser eller höga krav men samtidigt i slutet av dagen när problemet är löst är det otroligt belönande för mig. Det är nog min största drivkraft att få känna att jag fortfarande utvecklas och att jag lär mig nytt varje dag, annars skulle jag nog bli ganska uttråkad snabbt.

Vilken låt sätter du på för att bli pepp/kreativ/fokuserad/glad?
– Jag är en allätare! Allt från punk till elektronisk musik och tysk hårdrock. Jag lyssnar alltid på musik och har olika typer av genrer som passar till det jag ska göra, både privat och på jobbet.

Dina bästa tips för att lyckas
– För att lyckas tror jag det är ganska viktigt att vara envis och lite modig samt ha en släng av optimism. Jag tycker också det är viktigt att vara passionerad i allt det du gör, annars kan det bli svårt att komma vidare. Våga säga ja, våga vara modig, våga vara optimistisk och envis, det är mitt tips.

Din förebild?
– Alla ledare genom min karriär varit inspiration för hur jag ska bli en bra ledare. Jag utgår alltid från vilken typ av ledare jag själv skulle vilja ha och har det som förebild till mig själv. Utöver det måste jag säga att min pappa alltid varit en stor förebild för mig för hur en ska vara som människa.

Vem vill du skicka extra pepp till?
– Jag vill skicka pepp till min vän Lena Thorén. Hon är en riktig power quinna! 😉

Läs om fler förebilder här:

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips