hallo

Förebild inom IT – Eva Blomgren

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT på webben istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen nästa år!
Vi kommer under några veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Femte förebilden ut är Eva Blomgren, Administratör Ekonomi & IT på PTK.

Vem är du?
– Jag brukar säga att jag är en pigg dam i mina bästa år som är född och uppvuxen i Skåne men jag har bott längre tid i Stockholm än vad jag har gjort i Skåne. Som person är jag social och älskar att nätverka med nya människor som kan ge mig ny energi och som jag kan bolla saker med. Men jag är också strukturerad och bra på att lyssna in.

På PTK har jag en dubbelroll, jag är både IT-administratör för all intern IT och ekonomi-administratör för alla interna kostnader. Denna kombinerade roll är det jag hanterar och trivs allra bäst i för då får jag alla de utmaningar som jag behöver.

Berätta din yrkeshistoria
– Min yrkeskarriär började i Skåne på ett industriföretag som heter Alfa Laval och de håller på med olika tekniker för att utvinna värme och de har även delar inom lantbruket som de arbetar med. Jag jobbade där i många år och det var på grund av dem som jag hamnade i Stockholm eftersom jag fick erbjudande att jobba på deras huvudkontor istället.

Jag har jobbat på olika företag inom IT efter Alfa Laval där jag har haft möjligheten att lära mig massor om teknik. Det har varit otroligt roligt att få ha varit med på en sådan resa. Även fast den har varit rolig så har den varit tuff emellanåt också.

På 90-talet kom jag in på ett företag som hette ICL, ett stort internationellt bolag där IT var fokus i hela verksamheten. Där jobbade jag som VD-assistent till en av cheferna som hade ansvar för nätverk. Var du bara nyfiken fick du lära sig massor om IT och det var då jag fastnade för IT-branschen. Under denna tid pratades det mycket om infrastruktur inom nätverk med servrar, PC och systemutveckling för programvara. Där fick vi som anställda möjlighet att lära oss de olika delarna. Det var på den här tiden laptops började komma, stora klumpiga saker och stora stationära datorer och olika system för ekonomi och HR inom organisationen.

Varför IT-branschen?
– Jag var (och är) nyfiken av mig och ville lära mig mer, speciellt nya saker då IT-branschen kändes som rätt utmaning för mig. Det hände mycket inom branschen då och det gör det fortfarande, vilket är otroligt spännande.

Din största utmaning i karriären
– Den största pressen och det mest intensiva jobbet jag någonsin har gjort var när jag arbetade med ägare av ett riskkapitalbolag. De satte väldigt stor press för att det tjänar stora pengar. Det är korta deadlines och snabb produktion. Dessa personer har en ganska tuff attityd eftersom det är deras pengar som står på spel och de vill ha tillbaka dem, och gärna mer än innan. Jag förstår att de är tuffa men det är också en tuff utmaning att vara anställd på ett sådant bolag.

Går jag till mig själv har en av de största utmaningarna varit att få driva egna IT-projekt internt. Det kan handla om att vi ska titta på infrastrukturen, byta applikationer eller system samt att få system att inse att de behöver prata med varandra och hur vi kan göra det. Efter det också titta på effekten av det vi gör och vad som ger störst möjlighet i just vår organisation.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Gör dig taggad, och nu kör vi anamma?
– Jag försöker alltid att tänka nästa steg. Om jag får en fråga: Eva varför fungerar inte det här? Kan jag se att det är ett problem här och nu men då brukar jag tänka ett steg framåt istället. Det måste finnas mer vi kan göra för att göra det bättre och skruva till lite grann på lösningen. Jag drivs av att vara med på resan till förbättring genom att samla på mig information, nätverka, bolla idéer och ge hen information om problemet. Det blir ge och ta från båda hållen för att jag ska kunna komma vidare. Det är riktigt peppande!

En annan sak är att driva egna projekt och få med alla på tåget, som att exempelvis byta programvara. Då finns det alltid de som säger ja och är superpositiva och sedan är det nejsägarna som säger ”det var bättre förr”, det är så krångligt osv. För att inspirera kan du vända på det och fråga de som säger nej: hur ska jag lyckas att få med er? Eftersom jag vet att de är svårast att få med lägger jag mer kraft på dem och ibland är det till och med just nejsägarna som blir ambassadörer för projekten. Att få med alla och att de känner delaktighet inspirerar mig och gör mig supertaggad

Motivationen för mig är också att jag får ta eget ansvar. Det spelar ingen roll hur ung eller gammal du är. Det är med ansvar du växer mest som person och har störst glädje av framåt.

Vilken låt sätter du på för att bli pepp/kreativ/fokuserad/glad?
– Jag lyssnar på allt, olika artister, gammalt som nytt eller vad som dyker upp på Spotify! Ibland sätter jag på Stairway to heaven med Led Zeppelin för att bli peppad.

Dina bästa tips för att lyckas
– Vara lyhörd, det har du med dig i alla delar, både för att lära dig själv och lära ut till andra. Du ska också vara dig själv och inte krångla till det. Var ärlig mot dig själv och andra.

Din förebild?
– När jag började jobba på ICL hade jag en VD som jag jobbade med, Ulla Hemmi och hon var enda kvinnan i hela ledningsgruppen. Hon är min förebild och jag är glad över att jag har haft förmånen att jobba tillsammans med henne. Hon är en riktig tuffing och en otroligt bra människokännare. Hon har fått tuffare utmaningar än andra för att hon är kvinna. Arbetar du i en mansdominerad bransch, såsom IT till viss del är, får du vara extra bestämd och tydlig med vad du vill åstadkomma. Hennes ledarstil och sätt och ta sig an problem, det gillar jag. Hon såg problemen på två sätt, antingen går vi ner för backen och lägger det i kistan och på med locket eller så går vi upp för backen och se vad kan vi göra här med rimliga förväntningar. Då är det bara att bestämma vilken väg du vill ta. Det synsättet har jag fått med mig från henne.

Vem vill du skicka extra pepp till?
– Jag vill skicka pepp till mina fyra barn att de ska få lyckas i livet. De är unga vuxna och har hela livet framför sig. De har skaffat sig sina liv och jag vill visa mitt stöd som förälder, när och om de behöver det så finns jag där. Därför vill jag peppa dem för det är tufft idag att vara ung. Jag försöker alltid peppa, stötta och finnas för dem så mycket som jag kan i alla möjliga varianter.

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips