hallo

Förebild inom IT – Carin Åsen

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT på webben istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen nästa år!
Vi kommer under några veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Tredje förebilden ut är Carin Åsen, IT-chef, CIO, på Stockholms sjukhem.

Vem är du?
– Mitt namn är Carin Åsen och jag jobbar som IT-chef, CIO, på Stockholms sjukhem. Jag sitter också med i sjukhusledningen där jag är med och formar den strategiska planen för boende- och vårdverksamheten i organisationen.

Som person är jag nyfiken och positiv och tycker om att undersöka nya saker. På fritiden gillar jag att resa och vara ute i naturen. Jag har en underbar familj som jag umgås med på våra äventyr och resor.

Det är samma sak på jobbet, jag gillar att testa nya saker, undersöka och se hur man kan få effekt av olika saker. Jag är strukturerad, ser långsiktigt och har en förmåga att planera så att det blir som jag tänkt mig.

Berätta din yrkeshistoria
– Jag har jobbat i IT-branschen sedan 1994 och jobbade först som tekniker och efter det gick jag över till andra managementroller. De första åren jobbade jag mer på leverantörssidan och har med tiden gått över till kärnverksamhetsområden.

I grunden har jag en teknisk grundutbildning och en civilekonomexamen. Jag har dessutom kompletterat den med universitetskurser inom medicin och ledarskap vid sidan av arbetet. Ibland läser jag också extra kurser i aktuella ämnen för att förstå och kunna vara med och bidra utifrån ett helikopterperspektiv.

Varför IT-branschen?
– Innan jag hamnade i IT spåret hade det inte varit så mycket IT i verksamheterna men 1994 hände det någonting. Alla skulle ha sin egen dator och sekreterare började försvinna som yrkesroll. Det var då IT började bli en del av en kärnverksamhet på riktigt och det var nog det som lockade mig in i IT-branschen även om det var inte planen att jag skulle stanna kvar i IT-branschen på långsikt.

Under tiden jag jobbade på Konjunkturinstitutet använde vi IT-system för ekonomiska beräkningar. Jag intresserades av den tekniken och det gjorde att jag bytte bana. Om jag skulle ha fortsatt som Ekonom efter min examen så hade jag blivit väldigt nischad, inom IT har jag möjligheten att jobba mycket bredare inom branschen, vilket jag tycker är roligt.

Din största utmaning i karriären
– Det var vid ett tillfälle som jag blev tillsatt som IT-chef för en grupp där medarbetarna i den gruppen mådde extremt psykiskt dåligt, på grund av en tidigare situation på arbetsplatsen, som påverkat dem negativt. Den situationen tyckte jag var utmanande och svår då den låg ganska långt från de erfarenheter jag hade haft sedan tidigare.

När jag gick in i tjänsten som chef för dessa medarbetare var jag öppen med att jag var orolig för att ta den här utmaningen och att det inte var ett självklart val att jag skulle tacka ja. Jag visste inte om jag skulle vara bra för dessa personer och verkligen kunna hjälpa dem. Det var jag också öppen med mot ledningen och fick därmed väldigt mycket hjälp från dem samt att jag fick ta in stöd i form av en psykolog till gruppen.

Tillslut blev allt jättebra och jätteroligt. Det är också på ett sätt mitt roligaste uppdrag, trots att jag var osäker och rädd innan så gick det väldigt bra. Alla var med och vi hade en otrolig öppenhet i gruppen. Den extra hjälpen från psykolog togs efter ett tag bort och det blev en välfungerande organisation där medarbetarna mådde bra på jobbet.

Min slutsats är att det måste finnas ett samarbete på flera plan för att det ska fundera. En bra ledare, en stöttande ledning och medarbetare som vill att det ska bli bättre.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Gör dig taggad, och nu kör vi anamma?
– Det som i grund och botten motiverar mig är att hjälpa människor, göra andra glada och uppfylla ett högre syfte. Inom hälso- och sjukvård är det väldigt lätt att uppfylla ett syfte eftersom vi i slutändan har en patient som, förhoppningsvis efter en bra upplevelse hos oss, ska kunna gå hem och vara frisk igen. Det är både i stort och smått som jag motiveras. Det kan vara att hjälpa mina kollegor, medarbetare och sjukvårdspersonalen – sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, fysioterapeuter, även patienten som jag aldrig träffar, men jag blir jätteglad om de också blir glada.

Vilken låt sätter du på för att bli pepp/kreativ/fokuserad/glad?
– Jag brukar inte sätta på en låt för att bli peppad, kreativ eller fokuserad utan då går jag helst ut på en kvarts promenad. Då vill jag inte höra några mänskliga ljud, inte höra bilar utan jag vill höra vatten, susen i träden, vinden och bara vara och fokusera på det sättet istället. Det blir jag mest peppad och fokuserad av.

Om jag har lite längre tid på mig då kan jag gärna sätta mig i någon skogsdunge, tända en brasa och bara höra den spraka. Det är supermysigt tycker jag.

Dina bästa tips för att lyckas
– Fundera själv på vad som är viktigt för dig och sedan sätter du upp både långsiktiga och kortsiktiga mål så att de blir hanterbara samt att du utvärderar under tiden hur det går. Du kan sätta ett långsiktigt mål och sedan känna att det var fel för att du trodde att det skulle vara på ett annat sätt och istället inse att det är något annat som var viktigt för dig istället.

En sista sak som också är viktig är att du vågar vara dig själv och att du inte är orolig för att visa dina brister, för det ger dig också möjligheter att få hjälp och komma vidare. Ett framgångsrecept även om det kanske inte låter helt rätt att visa sina brister. Du får välja med omsorg när och vad du väljer att visa för att det ska kännas rätt.

Din förebild?
– Katherine Johnson för hon är en otroligt spännande person. Det finns en film som heter Dolda tillgångar som jag kan rekommendera alla att se som inte gjort det. Katherine Johnson var en svart kvinna i USA och hon var matematiker på NASA och var otroligt begåvad. Dock hade hon väldigt dåliga förutsättningar för att lyckas på det kulturella och psykologiska planet just på grund av hennes hudfärg och att hon var kvinna. Hennes historia visar att du kan lyckas även om du har mycket tuffare förutsättningar.

Vem vill du skicka extra pepp till?
– Till alla personer som vill, men som inte riktigt tror eller vågar – VÅGA och ta hjälp för att komma framåt.

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips