hallo

Förebild inom IT – Nazanin Nematshahi

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men i år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen i mars 2023!
Vi kommer under två veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Första förebilden ut är Nazanin Nematshahi som är försäljningsdirektör på Microsoft Sverige. 

Vem är du?
– Jag skulle beskriva mig som en väldigt driven, energisk och resultatinriktad person som är extremt passionerad för värdebaserat ledarskap. Jag har ett genuint intresse för att förstå och lära mig hur en kan göra saker på nya sätt. Dessutom drivs jag av förbättringsarbete och företagskultur, för att kunna skapa värde för våra kunder.
Privat älskar jag att spendera mycket tid med familjen, resa samt uppleva nya saker och platser.

Berätta din yrkeshistoria
– Sedan 1 år tillbaka är jag försäljningsdirektör och medlem i ledningsgruppen på Microsoft Sverige. Tidigare har jag till exempelvis varit på Dell Technologies i 13 år. Den röda tråden genom hela min yrkeshistoria är att jag alltid har gillat att ta mig an nya utmaningar och att jag har varit väldigt riskbenägen. Detta har lett mig till en karriär inom försäljning och IT på stora amerikanska företag.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Vad är din största drivkraft?
– Min största drivkraft just nu samt genom åren som ledare har varit att lyckas se kopplingen mellan att driva ett modernt inkluderande ledarskap och att nå bättre resultat genom det.
Det är viktigt att kunna påvisa resultat med mjuka förändringar, som att få in fler kvinnor i branschen samt människor med olika bakgrund, utbildning, kultur och så vidare. Dessutom är det viktigt att låta det ta tid att bygga upp sitt team och påvisa den innovationskraft som skapas från alla dessa olika perspektiv. Vilket du bör mäta för att kunna dra lärdomar av det arbete som utförs och påvisa hur det gynnar slutresultatet.
Detta är en av dom mest tillfredställande delarna av min karriär.

Din största utmaning i karriären
– Det har varit att bygga upp en work-life balance genom att gå från att vara en som sa ja till allt, till att jag äger min egen tid. Jag blev mamma till en underbar dotter för 2 år sedan vilket har givet mig mycket perspektiv och nu måste jag äga min tid för att vara den bästa versionen av mig själv både hemma och på jobbet. Jag har kommit långt med det men det har genuint varit den största utmaningen för mig. Detta är ofta en utmaning för kvinnor i mansdominerade branscher, där en vill bevisa sig själv.

Vilken låt sätter du på för att bli pepp/kreativ/fokuserad/glad?
– Musik är extremt viktigt för mig och jag har tidigare även varit DJ. Det jag tycker om mest är HipHop, RnB och Afrobeat. En låt som jag lyssnar mycket på nu för att bli pepp är CKays Emiliana.

Dina bästa tips för att lyckas
-1. Fokusera på det du kan påverka.
2. Ta medvetna risker.
3. Tänkt stort och utanför boxen.
4. Var dig själv och ha mod, det kan vara lätt att ändra sig för att du tror att du ska vara på ett visst sätt.
5. Sök efter en bra mentor som tror på dig, och om du inte har någon nära dig eller internt så sök externt. Jag har haft väldigt bra mentorer som har stöttat och väglett mig under min resa.

Din förebild?
– Jag har flera förebilder, en av dom är Hélène Barnekow som är VD på Microsoft som sålde in Microsoft till mig så att det blev en naturlig följd efter mina år på Dell. Andra förebilder till mig är personer som vågar gå mot normen för att skapa positiv förändring, detta kan startup-ägare, studenter eller nytänkande erfarna högpresterande personer.

Vem vill du skicka extra pepp till?
– Jag vill skicka pepp till alla unga kvinnors som funderar på att komma in i IT-branschen. Glöm inte vilket värde vi kan skapa för kunder och samhället när vi driver hållbar digitalisering framåt.

Flera intervjuer med våra förebilder kommer snart!

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips