hallo

Förebild inom IT – Malin Bolmdahl


Flera intervjuer med våra förebilder kommer snart! Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men i år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen i mars 2023!
Vi kommer under två veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Nästa förebilden ut är Malin Bolmdahl som är HR- och hållbarhetsansvarig här oss på B2B IT-Partner. 

Vem är du?
– Jag skulle beskriva mig själv som en glad och nyfiken person. Jag gillar att lära mig nya saker och förstå hur saker funkar, eller skulle kunna funka. Det speglar sig både privat och i mitt arbete som HR- och hållbarhetsansvarig på B2B. På fritiden gillar jag att umgås med mina nära och kära, att laga och njuta av mat och att upptäcka både ny och gammal musik. Så nu ser jag fram emot en vår av middagar med vänner och gärna många spelningar och konserter när det äntligen är möjligt igen!

Berätta din yrkeshistoria
– Mitt yrkesliv har haft lite snirklig bana fram till där jag är idag. Efter att jag pluggade Arbetsvetenskap på Högskolan i Halmstad jobbade jag ett par år på Försäkringskassan innan jag föll in på försäljningsspåret. Det var också det som till slut tog mig till B2B där jag började som innesäljare för att sedan gå vidare till att jobba med frågor inom kvalitet, miljö och HR. Idag jobbar jag som sagt som ansvarig för vårt HR- och hållbarhetsarbete.

Varför IT-branschen?
– Egentligen ren slump att jag kom in i IT-branschen i och med att jag började jobba hos B2B, men är så glad för det! Tycker det är roligt med teknik och framför allt intressant och motiverande att vara i en bransch under konstant förändring och som har så stor påverkan på förändringen i samhället i stort.

Din största utmaning i karriären?
– Den största hittills är nog när jag hade flyttat tillbaka till Stockholm för ett nytt jobb som helt enkelt inte var rätt för mig. Företaget valde att avsluta min provanställning, vilket där och då var svintufft för mig. Tillbaka i Stockholm, ny lägenhet och så plötsligt utan jobb. Det var dels utmanande rent praktiskt, men framför allt upplevde jag det som ett misslyckande och fick jobba med den skam som jag kände över det. Men det var också det som gjorde att jag hamnade på B2B! Ett företag som passat mig tusen gånger bättre och där jag fått chansen att både utvecklas i nya roller och fått vara en del av utvecklingen av arbetsplatsen.
I efterhand har det varit en väldigt viktig lärdom för mig på flera plan. För egen del har det lärt mig att det är okej att saker inte blir som jag tänkt mig, det är trots allt så att det öppnar upp för nya möjligheter. Inom rollen som HR är det en viktig påminnelse om hur viktigt det är att matcha arbetsplats, roll och person bra och hur viktigt det är att ge en korrekt bild till kandidater, både för företagets och individens skull.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Vad är din största drivkraft?
– Att vara med och skapa förutsättningar både för att B2B ska vara en så bra arbetsplats som möjligt och för våra medarbetare och chefer att göra ett riktigt bra jobb. Vare sig det handlar om att vara ett bollplank eller ett lyssnande öra, att ta fram en rutin som underlättar eller att skapa en bra kultur och arbetsmiljö så är det alltid viktigt att ha fokus på syftet. Gör jag ett bra jobb så ökar det möjligheterna för att andra också ska kunna göra det.

Vilken låt sätter du på för att bli pepp/kreativ/fokuserad/glad?
– Ooooo får jag bara välja en? Jag älskar att använda musik för att komma i rätt mode! Ska jag få en go känsla i kroppen med närvaro och flow, då är Fleetwood Macs Everywhere mitt bästa val.

Dina bästa tips för att lyckas
Det viktigaste tror jag är att först fundera över vad ”att lyckas” innebär för just dig samt att lyssna och tro på dig själv. Både när det gäller din egen förmåga och när det gäller vad som är viktigt för dig. Om du vet vad du själv värderar högst är det lättare att göra val som är rätt för just dig. Tycker också att det kan vara hjälpsamt att komma ihåg att du inte behöver kunna eller vara bra på allt. Att inte kunna eller veta något är inte en svaghet, det är snarare en styrka att vara ödmjuk inför att du inte har lärt dig allt. Att försöka se utmaningar som ett tillfälle att lära sig något och att få möjlighet att träna på det, är något som har hjälpt mig när jag stått inför svåra eller nya situationer.

Din förebild?
– Jag har många olika förebilder som hjälper mig i olika situationer. Skidskytten Mona Brorsson är en person som jag ser upp till mycket. Jag tycker att hon resonerar så bra kring hur utmaningen ligger i dig själv och i det du själv kan påverka. Tycker även att det är så motiverande hur hon visar att du kan glädjas i andras framgång utan att det förminskar din egen prestation och framsteg. Intervjun med henne efter Hanna Öbergs OS-guld 2018 är den finaste jag vet.
Ser även mycket upp till Katarina Wennstam som tar tydlig ställning i frågor hon tror på samtidigt som hon tar samtalen och dialogen med dem som tänker olika. Jag tror att vi många gånger skulle tjäna mycket på att ha mer dialoger med oliktänkande, där syftet är att förstå och lära av varandra, och att det är mer givande än debatter där vi mer vill vinna argumentationen.

Flera intervjuer med våra förebilder kommer snart!
Här kan du läsa om fler av våra förebilder:

 

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips