hallo

 

Förebild inom IT – Anna Josefson

 

 

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. I vanliga fall brukar vi ha vårt event women2women men i år väljer vi att lyfta kvinnliga förebilder inom IT istället, så hoppas vi på att kunna träffas igen i mars 2023!
Vi kommer under två veckor framåt dela intervjuer med personer från vårt nätverk. De kommer att berätta om sin yrkesresa, utmaningar och sina bästa tips för att lyckas. Låt oss hylla alla fantastiska kvinnor där ute och lyfta våra förebilder!

Fjärde förebilden ut är Anna Josefson som är kategorichef i Sverige för HPs kommersiella PC affär.

Vem är du?
-Jag är en 40-plussare med man, 2 barn och numera en Corona hund. Som person är jag en glad, positiv, energisk och orädd doer, som älskar att vara med i alla syltburkar.
I grunden är jag civilingenjör och jag är en sådan person som gillar ettor och nollor. Hela min karriär har jag varit här på HP, det vill säga i 15 år, där jag numera jobbar som kategorichef i Sverige för vår kommersiella PC affär.

Berätta din yrkeshistoria
– Under studierna var jag helt inne på flygbranschen och gjorde mitt exjobb på Airbus nere i Toulouse, efter det så valde jag mellan HP och vad som idag heter Swedavia. Jag hamnade på HP lite som på ett bananskal och har trivts jättebra dom senaste 15 åren. Jag har haft flera olika positioner inom företaget samt inom flera olika områden. Detta inkluderar till exempel som analytiker, säljare inom PC och print, försäljningschef, många år inom Category som produktchef och nu sedan 2 år tillbaka är jag chef över vårt produktchefsteam inom PC i Sverige.
Detta har varit en resa där HP har gjort en otrolig utveckling, med mycket som har hänt och nya utmaningar som kommer upp längst vägen. Vilket har fått mig att stanna kvar alla dessa år då det har varit väldigt utvecklande och jag fått lära mig nya saker hela tiden.

Varför IT-branschen?
– En positiv slump, men jag tycker att IT är ett roligt och spännande klimat. Det är en bransch där en person verkligen kan göra skillnad.

Din största utmaning i karriären 

-Det är en utmaning att lära sig prioritera och lära sig veta vad som är viktigast att fokusera på. Fokusera på det du själv kan påverka.

Vad motiverar dig i ditt yrke? Vad är din största drivkraft? 

– Helt klart teamet och energin från kollegor! Det roligaste jag vet att hitta lösningar som grupp hur vi ska kunna ta sig an en situation, affär eller kund. Det är viktigt att inspirera varandra, speciellt under tunga tider.

Vilken låt/genre sätter du på för att bli peppad/kreativ/fokuserad/glad? 

– Jag gillar bland annat en låt från serien Skam, som heter Don’t worry av Madcon. Den gör mig glad och påminner mig att jag inte ska oroa mig.

Dina bästa tips för att lyckas 

– Vissa kan tycka att det låter som en klyscha men det är absolut Growth mindset. Våga testa nya saker, vara öppen för att lära av andra, ta dig an saker du idag inte fullt ut kan och våga misslyckas. Jag har gjort fel och misslyckats, vilket ledde till att jag misslyckades mindre nästa gång jag försökte och sedan försökte tills det gick bra. Detta i kombination med att jobba hårt och förbereda sig blir en väldigt bra mix, inte att bara misslyckas på måfå.
Ha inställningen av: ”Hur svårt kan det vara?” Jag ser ganska ofta att det finns en oro att misslyckas bland många, vilket delvis kan vara något svenskt, men speciellt till tjejer vill jag skicka pepp att våga och testa!

Vem är din förebild? 

– En förebild jag har haft länge är min pappa, han har en god och nyttig inställning av ”hur svårt kan det vara? Jag provar!”. Eller på sin härliga värmländska säga att det ordnar sig och om det inte ordnar sig så kvittar det. Vilket jag då har lärt mig av honom längst vägen.
Han gav mig även en bra lärdom om hur du ska se på en situation och då ska du tänka dig nöjeskontot och utbildningskontot. Antingen blir det blir dyrt men roligt och då skrivs det på nöjeskontot. Om det snarare skulle bli så att du drar en nitlott och något blir fel så ska du ta det som en lärdom.

Vem vill du skicka extra pepp till?
– Det är många skulle behöva pepp nu, det är många som mår dåligt och har haft det tungt under pandemin. Pepp till de i vår bransch och på HP som sliter för att fixa leveransproblemen. Men störst pepp vill jag verkligen skicka till Ukrainas folk och deras president Volodymyr Zelenskyj.
Det kommer ljusare tider, hang in there allihopa!

Läs om fler förebilder här:

Flera intervjuer med våra förebilder kommer snart!

Länk

Nyheter

Länk

Fler tips