Återtag av IT-produkter
Oavsett om du ska investera i ny IT, byta ut befintlig, radera innehållet på ett säkert sätt eller har ett lager av gamla datorer, mobiler, servrar och IT-skrot – så ser vi till att du gör det på ett hållbart sätt.

Varför är det viktigt med återtag?
Alla behöver vi ta vårt ansvar och tänka mer hållbart kring våra inköp och underhåll av IT-utrustning. Idag vet vi att alldeles för många skärmar, datorer, mobiler och servrar samlas på hög på kontoren. En del kanske går till återvinning och förstörs eftersom okunskapen kring återtag och cirkulär ekonomi är alldeles för liten. Det vill vi ändra på. Istället för att kasta eller återvinna så vill vi visa hur produkterna kan återanvändas i nya led och på så sätt förlänga livslängden avsevärt på produkterna.
Hur går återtag till?
Vilka produkter kan jag lämna in?
Det finns egentligen inga begränsningar. Vi tar emot de IT-produkter ni vill bli av med, till och med ert IT-skrot. Vissa av våra kunder har ett säkerhetsskåp stående hos sig som de fyller med utrustning allt eftersom – när det är fullt hämtas det, innehållet raderas säkert, rapport för återtagna produkter redovisas och vi levererar ut ett nytt säkerhetsskåp.
Tänk på att när ni ställer produkterna på hög i något bortglömt förråd i lokalen så kostar de inte bara pengar, utan är också en stor säkerhetsrisk för företaget.
Hur tänker B2B kring hållbarhet?
Vi verkar i en bransch som har både positiv och negativ inverkan på miljön, vilket medför ett ansvar. En förutsättning för förändring och agerande är medvetenhet. Därför utbildar vi alla våra medarbetare i grundläggande miljökunskap. Både kring miljö- och klimatfrågor i stort och kring vilken roll och ansvar vi har som återförsäljare av IT.
För er som kund vill vi också öka medvetenheten redan vid inköp av produkter. Här kommer några frågeställningar som kan hjälpa er på vägen:
- Vilka produkter har vi – kan vi återanvända något internt i ett led till?
- Vilka produkter behöver vi – vilken miljömärkning ska produkterna ha enligt företagets policy?
- Hur ser avtalet ut – kan vi redan från inköp skriva avtal som gör att produkterna återtas efter viss tid och på så sätt får ett längre liv?
- Vad gör vi med den gamla utrustningen – hur kan den återanvändas – har vi någon hållbarhetspolicy internt?
Genom att hela tiden göra medvetna val får produkterna längre livsstid och ni bidrar till den cirkulära ekonomin.