3 tips för att undvika att du förlorar all din data
Tänk att förlora all din viktiga data, detta kan innefatta ekonomiska uppgifter, sekretessbelagd information eller projektet du har jobbat på i vad som kan kännas som evigheter.
För flera organisationer är deras data en av deras viktigaste digitala tillgångar, en tillgång som har krävt stora summor pengar, tid, kompetens och andra resurser. I stället för att du återigen ska behöva bygga upp allt som har gått förlorat så kan du förebygga samt snabbt vara uppe igen vid en eventuell krasch, IT skada eller även stöld.
1. Se över företagets säkerhetsrutiner och utrustning
Det första steget är att se till att du har kunskap om att det kan uppstå den här sortens fel och ta ett beslut om att bearbeta det. Detta kan du göra genom att förbättra dina digitala rutiner och skaffa kunskap om olika risker, till exempel om vilka länkar som kan vara skadliga. Du bör också använda uppdaterad utrustning samt att den enheten du arbetar från bör vara uppdaterad med senaste tillgängliga programvaruversion från din datorleverantör. En annan viktig del är att tillhörande säkerhetsrelaterad funktionalitet, till exempel brandväggar och andra skalskydd har rätt inställningar.
2. Kryptera företagets enheter
Genom kryptering blir information svårare att läsa för de som inte ska kunna läsa den, även om den kommer i orätta händer. På nätet är det numera väldigt vanligt att olika tjänster och webbsidor är krypterade för att skydda din privata information, till exempel din internetbank. Dock så finns det flera tillfällen då du själv bör skydda din data och det kan du göra genom lokal kryptering, webbaserad kryptering, e-post kryptering samt kryptering i molnet.
På webben ser du detta i adressraden till vänster, där ska det vara ett hänglås samt så bör det stå ”https://” istället för ”http://”, det vill säga ett extra ’s’ efter ’http’. För att påvisa att webbsidan är en säker plats för dig som användare att besöka.
3. Säkerhetskopiera företagets data
Du kan säkra din information genom att säkerhetskopiera, detta är även kallat en backup. Detta kan genomföras på olika sätt, det första är genom att manuellt spara till en kopia till en av dina enheter oftast en dator eller extern hårddisk, vilket vi inte rekommenderar. Alternativet vi rekommenderar är att sätta upp inställningar för att kunna ladda upp säkerhetskopior till eller annan lagringsmedia automatiskt. Fördelen med detta alternativ är att om det sker en krasch, IT skada eller stöld så är din information fortfarande tillgänglig.
Har du följt alla våra tips men fortfarande känner dig orolig för att förlora din data? För att ytterligare motverka att det värsta händer så har vi även en tjänst kallad Disater Recovery As A Service som kan förebygga att datan försvinner.
Vill du veta mer?
Kontakta gärna vår Affärsområdeschef, Tjänster och licensansvarig:
Henrik Åhl. Som gärna svarar på dina frågor direkt:
T: 073-663 31 08
@: Henrik.Ahl@b2bitpartner.se
Senaste kommentarer